Jobba som fotograf för lokaltidningen

Att jobba som fotograf är en dröm för många som gillar att fota allt ifrån miljöer och människor till djur och natur. Det är inte alltid heller du behöver en utbildning i bagaget, då mycket går att lära sig själv. Har du bara intresset inom foto och en bra systemkamera så kommer du väldigt långt och kan till och med få jobb som professionell fotograf. Ett tips är att börja söka lite lättare fotojobb i till exempel din lokaltidning. Då har du nära till områdena som behöver fotas och får dessutom erfarenhet om hur det är att jobba för en tidning.

Fotograf är ett drömjobb för många

Fotograf är ett tacksamt jobb

Ifall du känner att du inte riktigt kan alla knappar och inställningar på din kamera så behöver du inte gå en hel utbildning för att lära dig ta ett bra foto. Det finns enstaka fotokurser du kan gå på där du lär dig allt om just kamerans uppbyggnad, vinklar, ljus och olika inställningar. Att jobba som fotograf innebär inte endast att fotografera och sedan tro att man är klar. Efter fotograferingen krävs redigering och då måste du kunna hantera olika redigeringsprogram.

Det är likadant med redigeringen, du behöver inte ha 10 års erfarenhet på nacken, utan kan lära dig själv under tidens gång genom att titta på filmklipp och läsa på om programmen som används. Det viktigaste i ett foto är att det finns en slags känsla och att den känslan förmedlas ut genom bilden till läsaren. Om du jobbar på en lokaltidning kan även intervjuer förekomma och då är det viktigt att kunna förmedla personernas känslor i både text och framförallt i bild. En fotograf ska ständigt leta efter nya vinklar och ljus för att förbättra sina bilder.

Lärorikt och socialt jobb

För den som har intresse och är riktigt duktig kan jobbet som fotograf på lokaltidningen ge en bra extra slant i månaden. Det passar bra som instegsjobb vilket kan leda till ytterligare jobberbjudanden i framtiden. För att lyckas inom foto krävs det att du visar upp dina foton och att det är på ett ställe där allmänheten kan se dem. Mycket ska stämma in om det ska bli ett bra foto som sticker ut. I vissa fall går det bra med enklare bilder medan det i andra fall behövs mer avancerade.

Träning ger erfarenhet och att få chansen att jobba på en tidning är foten in i branschen. Oavsett om du vill fortsätta jobba inom foto senare eller om du endast vill hålla det på hobbynivå så är ett jobb som fotograf väldigt lärorikt. Det är ständiga möten med olika personer och även olika miljöer. Detta gör att du kommer få se mycket nytt och kanske också få tillfälle att knyta nya sociala kontakter. Ett helt klart spännande och händelserikt jobb som även kommer hjälpa dig in i en växande bransch!

Utbildning ett plus men inget måste

Det finns många hobbyfotografer ute i vårt samhälle och vissa drömmer om att jobba som professionell fotograf. Väldigt få vågar ta steget att chansa, kanske för att de inte har en utbildning inom fotografi med sig i bagaget. Utbildning är ett plus men inget måste då du lär dig mesta genom att testa dig fram. Det finns många olika inställningar och knappar att lära sig för att uppnå det perfekta resultatet och med ihärdig träning kommer så småningom även framgång.