Jobba som journalist lokalt

Journalist är yrket för dig som tycker om att möta människor, undersöka saker och förmedla nyheter. Vill du ha ett omväxlande arbete som journalist ska du definitivt söka dig till en lokal nyhetsredaktion. Här finns inga nyheter som är för stora eller för små och ämnena varierar från ankor som åker motorcykel till stora världsomspännande händelser. Oavsett vad som händer eller inte händer ska tidningen, radio- eller TV-programmet fyllas med reportage och nyheter. I Småland finns redaktioner för flera olika lokaltidningar, reklamfinansierade lokaltidningar, Sveriges Radio P4 (SR) och Sveriges Television (SVT).

Journalist är ett kreativt och viktigt yrke

Journalist är ett intressant och kreativt yrke

Lokaljournalistik ligger många journalister varmt om hjärtat. På en lokal radio-, tidnings- eller TV-redaktion är en dag sällan den andra lik. Småland är inget undantag i det fallet. Som journalist på en lokalredaktion får du vara beredd på att skriva eller producera reportage om allt mellan himmel och jord. På förmiddagen kan du vara ute och göra ett reportage om kor och mjölkning och på eftermiddagen kan det vara en fotbollsmatch, i en lägre division eller på allsvensk nivå, som påkallar uppmärksamheten.

Charmen med att arbeta som journalist på en mindre lokalredaktion är variationen av ämnen och alla olika personligheter som du kommer att träffa på under dina reportageresor. Bli inte förvånad om du blir inbjuden i ett ombonat kök och bjuden på kaffe och diverse hembakade godsaker. Många upplever fortfarande journalistbesök som något stort och lite högtidligt. Att få vara med i ett radio-, tidnings- eller TV-reportage är en möjlighet att få ge uttryck för sin åsikt, positiv som negativ. Lokaljournalistiken tar som tidigare nämnts upp ämnen ur alla möjliga aspekter.

Radio – ett medium för känslor

Det finns ett medium som är lite bättre än de andra när det kommer till att förmedla känslor: radio. Tänk dig en småländsk skidåkare som just gått i mål efter många timmars slit i Vasalopps-spåret. Personen ifråga är fullständigt utpumpad och kan knappt få fram ett ord. Då kommer det fram en journalist från Sveriges Radio P4 Växjö och ställer frågan: Hur känns det? Mikrofonen tar upp lite ljud från publiken runt omkring i målområdet men främst flåset och den andtrutna rösten från skidåkaren. Känslan av hur fullständigt slut skidåkaren är går ut i hela etern.

Som reporter på en radioredaktion i allmänhet och en sportradioredaktion i synnerhet, gäller det att vara snabbtänkt och bra på att beskriva det som händer på planen, friidrottsarenan, ridbanan eller i skidbacken. Reportern är radiolyssnarens ögon och förmedlar via sitt referat bilder till lyssnarna. En journalist som är underhållande och mycket skicklig på bildliga referat är radiosportens Christian Olsson. Olsson är metaforernas mästare och har med citat som ”Det är alla tricks i alla trollkarlars hattar” och ”Hela Frankrike hoppar, dansar och ler” skrivit in sig i radiohistorien. 2016 nominerades Olsson till ”Årets stilist” av tidningen Journalisten.

Journalist – en ord- och ämneskreatör

Vill du ha ett roligt och samtidigt utmanande yrke kan det vara värt att undersöka möjligheterna att bli journalist. Många nyutexaminerade journalister börjar sin karriär på en lokal radio-, tidnings- eller TV-redaktion för att att lära sig yrket och därefter gå vidare till riksmedier. Andra förblir lokaljournalistiken trogna under hela sin yrkeskarriär. Journalistyrket är kreativt, utmanande och ibland väldigt stressigt. Men om du har en passion för att skriva, är intresserad av människor och tycker om att förmedla historier och nyheter, är journalistyrket definitivt ett alternativ.