Städer i Småland

Ett av Sveriges kanske mest omtalade landskap när det kommer till kultur, entreprenörskap och karaktär, är Småland. Småland ligger i de södra delarna av Sverige och angränsar bland annat till Östergötland, Blekinge och Skåne. Här finns även en broförbindelse till Öland i öster och det öppna landskapet har en vacker kust längs Östersjön. Oavsett vem man frågar, finns det många starka och varierande uppfattningar om landskapet. Många tänker på prismedvetenhet, affärsmannaskap, trevliga invånare med mera. Här tar vi en närmare titt på städerna och vad detta landskap har gett oss genom åren.

Småland och dess skogar är magiskt året om

Småland – gamla och nya städer

När man tänker på städerna i Småland är det oftast ett par som de flesta tar upp. Dock brukar man generellt sett dela upp Smålands städer i gamla och nya. Detta eftersom landskapet växte fram för länge sedan och man har sedan dess haft en rad olika reformationer och omstruktureringar i tinget. Bland de gamla städerna hör till exempel Eksjö, Jönköping, Kalmar, Oskarshamn och Vimmerby. Även Växjö och Västervik hör hit. Alla dessa städer har en sak gemensamt. De klubbades igenom på en inrättning redan år 1862.

Utöver dessa städer finns det en rad städer som inrättades långt mycket senare. På 1900-talet, eller närmare bestämt mellan 30-talet och 60-talet stiftades en rad nya städer, som man brukar referera till som ”de nya städerna”. Till dessa hör bland annat Gränna och Huskvarna. Vissa städer tillhör dock båda kategorierna, som delar mellan gammalt och nytt eftersom de stiftades för länge sedan, men har gjorts om sett till styre och ägarskap ett halv decennium senare. Låt oss nu ta en titt på det vi kallar undret från Småland.

IKEA – en framgångssaga

I Småland går integration och entreprenörskap hand i hand. Att spara, vara sund med pengar och att investera smart, är alla attribut som är typiska för Småland. Därför är det ingen slump att just IKEA, grundat av Ingvar Kamprad år 1943, kommer just härifrån. Detta bolag är fortfarande privatägt och har vuxit sig till ett av de största bolagen i världen när det kommer till möbler och heminredning. Under förra året omsattes nästan 40 miljoner euro. Detta är en stadig tillväxt de senaste åren.

IKEA har vuxit sig stort i hela världen. I Sverige finns 20 varuhus, varav det senaste byggdes i Umeå år 2016. Runtom i världen finns det flera hundra varuhus och man växer nu kraftigt i länder som Kina och andra områden med snabb utveckling. Framför allt vill man fånga en ökande medelklass som har råd och vill inreda sina nya hem. Man kan lugnt säga att det lilla varuhuset från Småland har växt sig stort, inte minst på grund av de inställningar som smålänningar har till affärer.

Ett vackert landskap med trevligt folk

Om du planerar en resa framöver och tänker hålla dig inom Sveriges gränser, är ett besök till Småland verkligen att rekommendera. Här kan du njuta av natur i form av vackra sjöar, djupa skogar och otroliga öppna fält. Du kan även ta en tripp över till Öland genom bron som står öppen 24 timmar om dygnet, året om. Passa även på att besöka det första IKEA-huset för att insupa lite lokal historia och lära dig mer om detta svenska affärsunder.